bahan-bahan
Sotong Basah - 1kg (kalau nak buat sikit amek 1/2kg)
Bawang putih - 2/3 ulas (ikut suka), dihiris
Bawang besar - 1/2 biji, dihiris
Cili boh paket (Cari jenama Puteri / Dmaz), guna suku aje
Serbuk perasa (Jenama Ajinomoto)
Saya suka pakai cili boh jenama ini sebab senang dah siap ngan asam n garam dalam cili itu, tapi kalau kurang boleh tambah sendiri ikut suka
cara-cara
Minyak dipanaskan (make sure cukup utk menggaringkan cili boh, kalau tak garing tak sedap)
Masuk Bawang Putih
Masuk Bawang Besar
Tumis cili (api jangan besar nanti hangus, tapi biar garing cili tu tumis sampai naik bau)
Masuk Sotong (Akan keluar air), tambah air sikit ajer..kalau nak sambal basah2
source: pink shiba_sakura
Tidak mahu
11 years ago
No comments:
Post a Comment