Subscribe

RSS Feed (xml)



Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, July 24, 2009

DAGING REBUS BUTTER & KICAP CIKDAK

bahan-bahannya
1 kg daging fillet
1/4 cawan kicap pekat
1/4 cawan kicap cair
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih
1/3 ketul butter
6 cawan air

Cara-caranya
Daging dipotong kepada 2 atau 3 sahaja dan dibersihkan.
Tumbuk lada hitam dan bawang putih.
Letak semua kicap, daging, bawang putih dan lada hitam dalam periok.
Gaul daging dengan bahan-bahan tadi dan biarkan dalam ½ jam untuk diperap
Tambah air dan butter ke dalam periok dan rebus dengan api sederhana hingga daging empuk.
Jangan lupa balik-balikkan daging supaya mesra semua bahagian.
Keluarkan daging dan potong nipis-nipis dan susun dalam pinggan.
Jika mahu, pekatkan kuah dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
Curah kuah atas daging dan sedia untuk dimakan dengan nasi.

source: cikdak

No comments:

Post a Comment