Bahan-bahan
* 1 ekor ayam
* Mentega untuk sapuan
* Kicap manis secukupnya
* 1 potong lengkuas, diketukkan
* 1 batang serai, diketukkan
* 3 helai daun salam
* 5 biji cabai merah, dihiris halus
Bahan untuk ditumbuk
* 2 ulas bawang putih
* 4 butir bawang merah
* 1 potong (1 cm) kunyit
* garam secukupnya
Cara-cara
1. Ayam dibersihkan dan dipotong 4 bahagian.
2. Semua bahan tumbuk digaulkan.
3. Dengan air secukupnya, rebus ayam dengan bahan tumbuk digaulkan , tadi, lengkuas, daun salam dan serai sampai masak dan bahan meresap rata.
4. Lalu bakar ayam dengan bara api yang sederhana sambil dilumur dengan cabai merah yang sudah dihaluskan, lalu disapu dengan mentega dan kicap manis. Bakar ayam sampai warnanya kecoklatan.
Untuk 3-4 orang.
source:jphpk
Tidak mahu
11 years ago
No comments:
Post a Comment